Werken langs, op of boven het water is risicovol. Een val in het water kan leiden tot een levensbedreigende situatie. Voorkomen is beter dan genezen: In de eerste plaats moet dus gekeken worden of we kunnen voorkomen dat iemand in het water kan vallen. Dit door bijvoorbeeld de inzet van hek of leuningwerk. Als dit niet mogelijk is moet er gebruik worden gemaakt van PBM's zoals een reddingsvest.
Een reddingsvest is gemaakt om te redden.
Dat betekent dat een reddingsvest ervoor zorgt dat je:
Een automatisch reddingsvest heeft geen drijfvermogen wanneer deze niet is geactiveerd. In het reddingsvest zit een mechanisme welke wordt geactiveerd als de persoon die het draagt in het water valt. Deze vesten werken met een speciaal cellulose tablet die een krachtige veer tegenhoudt. Zodra het tablet vochtig wordt, lost hij op en slaat de veer een gat in het CO2 patroon waardoor het vest opblaast. Het drijfvermogen van het reddingsvest zorgt er voor dat de persoon boven water blijft. Ook in bewusteloze toestand.
De risico's bij het te water raken zijn:
Neem de volgende maatregelen in acht bij het werken op en langs het water:
Weeg bij het nemen van maatregelen altijd de veiligheidsrisico's af. Er zijn situaties denkbaar waarbij het dragen van een reddingsvest risico's oplevert.
Praktijkvoorbeeld:
Een machinist verricht graafwerk met een kraan langs de waterkant. Hij draagt een reddingsvest voor het geval de machine kantelt en te water raakt. Indien het vest in aanraking met water komt zal het vest zich automatisch opblazen waardoor de machinist de cabine niet meer kan verlaten. Het reddingvest drukt de machinist namelijk naar boven waardoor de deur van de cabine niet meer bereikbaar is.
Veiligheid is dus meer dan alleen maar regels volgen. Kijk naar de risico's en neem maatregelen die bij de situatie passen en beschrijf dit in het VGM plan of de TRA!